4. května 1645 se švédské vojsko pod velením generála Torstenssona rozložilo u Brna. Podle všech zpráv bylo zřejmé, že posádka města je malá a město má slabé zásoby potravin i střeliva. Torstensson se proto nejprve rozhodl vyzvat velitele posádky, aby se dobrovolně vzdal. Brzy však zjistil, že veškeré vyjednávání je marné. Švédi tedy osadili všechny kláštery, kostely a budovy kolem Brna a zahájili dobývání.

Známá a slavná je historie dobývání města Brna švédskou armádou. Na její počest se již třicetjednakrát konala recesní víkendová akce, na které se pravidelně střetávají dvě mocná vojska - Moravané v čele s plukovníkem Raduitem de Souchem a švédská armáda generála Lenarta Torstensona. Třicetiletá válka však už skončila - co se bude dít v další etapě dvaatřicátém ročníku Moravských Hvozdů?

Dvě armády, dva dny, které rozhodnou... Kdo vyhraje tentokrát?

Více fotek na http://moravskehvozdy.cz/

/obsah/001/uvod.png

Základní informace

Akce je určena pro osoby starší 18 let.

Jaký bude průběh akce

Sraz všech účastníků proběhne v pátek 9.10.2015 mezi 18:30 a 20:00 na základní škole v Lipovci (okres Blansko). Hned po nahlášení se na registraci budou mít bojovníci čas na přípravu bojového vybavení, tj. volně letících koulí a koulí na gumičce podle předepsaného vzoru. Večer zakončí slavnostní verbování a nástup obou armád. V sobotu a v neděli pak proběhne množství bitev a klání, ve kterých budou moci obě chrabré armády prokázat své bojové umění. Předpokládaný konec akce je v neděli 11.10. mezi 14. až 15. hodinou.

Kde se akce koná

Letošní Moravské hvozdy budou mít základnu na ZŠ v Lipovci (Jihomoravský kraj, okres Blansko).

Jak se na akci dostanete bez auta z Brna

Autobusem č. 201 (směr Blansko) ze Staré osady do Jedovnic (zastávka Jedovnice, náměstí) a dále autobusem č. 231 (směr Studnice) do Lipovce (zastávka Lipovec, kravín). Zastávka v Lipovci je hned u školy.

Jak se na akci dostanete bez auta z Prahy

Nejlépe nejprve čímkoliv do Brna, v Brně čímkoliv na Starou osadu (z Hlavního nádraží nejlépe tramvají č. 2 směr Stará osada) a ze Staré osady pak podle předchozího popisu.

Jak se na akci dostanete autem

Z Brna i z Prahy dojeďte do Blanska nebo do Jedovnice a dál se podívejte na mapku okolí Lipovce. Parkovat lze v Lipovci zde (parkoviště jsou skryta pod písmenky P, červeným kroužkem je označena škola).

Jak to bude s jídlem

Na akci bude zajištěna sobotní snídaně, teplý polní oběd a teplá večeře, nedělní snídaně a občerstvení po bitvě. Specifické stravovací omezení hlašte v rámci registrace. Během společných jídel bude k dispozici várnice s čajem (ráno i k načepování do pet lahví s sebou). V objektu bude dále možné si zakoupit pivo a grenu, případně nějaké sladkosti.

Nezbytné vybavení

  • přezůvky
  • karimatka a spacák
  • ! noviny - čím více tím lépe !
  • páteční večeře (pro sebe)
  • krigl (0,5 l nádobu na pivo či grenu)
  • 1 velkou izolepu (šířka minimálně 50 mm)
  • nádoba na čaj do terénu (PET lahev, termoska)
  • ošacení v barvách armády, viz podrobnosti o šatech
  • pokrývka hlavy - šátek nebo čelenka v barvách armády
  • štít, viz podrobnosti o podobě štítu
  • brašna nebo vak k pasu na přenášení koulí během boje
  • šátek (jiný než ten, co ti bude sloužit jako pokrývka hlavy)
  • na sobotní večer se může hodit hudební nástroj či společenské hry

Zaujala tě možnost posílit jednu z armád? Tak neváhej! Vyplň přihlášku, nastuduj pravidla a přijeď 9. října do Lipovce bojovat za svého generála!