Moravské Hvozdy 21. – 23. 10. 2016

Registrace byla ukončena. Pokud přesto chcete jet, kontaktujte prosím přímo na emailu Aničku Mackovou -ann.mackova + zavináč + gmail.com.

4. května 1645 se švédské vojsko pod velením generála Torstenssona rozložilo u Brna. Podle všech zpráv bylo zřejmé, že posádka města je malá a město má slabé zásoby potravin i střeliva. Torstensson se proto nejprve rozhodl vyzvat velitele posádky, aby se dobrovolně vzdal. Brzy však zjistil, že veškeré vyjednávání je marné. Švédi tedy osadili všechny kláštery, kostely a budovy kolem Brna a zahájili dobývání.

Známá a slavná je historie dobývání města Brna švédskou armádou. Na její počest se již dvaatřicetkrát konala recesní víkendová akce, na které se pravidelně střetávají dvě mocná vojska – Moravané v čele s plukovníkem Raduitem de Souchem a švédská armáda generála Lenarta Torstensona.

Třiatřicáté Moravské Hvozdy budou u Křižanova. Kristova léta. Kristova noho! U Křižanova! Do našich hvozdů míří švédští druidové, protože seveřané se v okolí Brna zabydlují již tři roky. Dvě armády, dva dny, které rozhodnou… Kdo vyhraje tentokrát?

Základní informace

Akce je určena pro osoby starší 18 let.

Kontakt na organizátory

Pro kontaktování organizátorů najdete informace tady.

Jaký bude průběh akce

Sraz všech účastníků proběhne v pátek 21.10.2015 mezi 18:30 a 20:00 na rekreačním středisku Drak u Křižanova. Hned po nahlášení se na registraci, budou mít bojovníci čas na přípravu bojového vybavení, tj. volně letících koulí a koulí na gumičce podle předepsaného vzoru. Večer zakončí slavnostní verbování a nástup obou armád. V sobotu a v neděli pak proběhne množství bitev a klání, ve kterých budou moci obě chrabré armády prokázat své bojové umění. Předpokládaný konec akce je v neděli 23.10. mezi 14. až 15. hodinou.

Kde se akce koná

Letošní Moravské hvozdy budou mít základnu nově na rekreačním středisku Drak u Křižanova, zde je poloha na mapě. Z důvodu nové základny musíme letos bohužel zvýšit poplatek na 900 korun, ale zase budou postele a stolování v ne zcela polních podmínkách. Díky za pochopení.

Jak se na akci dostanete

Vlakem nebo autobusem do Křižanova, odtud kousek pěšky (dle mapy). Autem lze dojet přímo do areálu.

Jak to bude s jídlem

Na akci bude zajištěna sobotní snídaně, teplý oběd a teplá večeře, nedělní snídaně a občerstvení po bitvě. Specifické stravovací omezení hlaste v rámci registrace. Během společných jídel bude k dispozici várnice s čajem (ráno i k načepování do pet lahví s sebou). V objektu bude dále možné si zakoupit pivo a grenu, případně nějaké sladkosti.

Co je v ceně

Cena je letos mírně vyšší (900 korun), protože jsme se rozhodli zkusit místo školy velké táborové středisko. V ceně jsou tedy dva noclehy ve velkých chatách pro jednu celou kohortu (12 lidí), 3 jídla v sobotu, snídaně a občerstvení v neděli a materiál na veškeré hry. Akce je nezisková.

Nezbytné vybavení

  • přezůvky
  • spacák
  • ! noviny – čím více tím lépe !
  • páteční večeře (pro sebe)
  • krigl (0,5 l nádobu na pivo či grenu)
  • 1 velkou izolepu (šířka minimálně 50 mm)
  • nádoba na čaj do terénu (PET lahev, termoska)
  • ošacení v barvách armády, viz podrobnosti o šatech

Zaujala tě možnost posílit jednu z armád? Tak neváhej! Vyplň přihlášku, nastuduj pravidla a přijeď 21. října do Křižanova bojovat za svého generála!