Historie

Minulost…

Po porážce císařských u Jankova stála jediná překážka v cestě mezi švédskou armádou a sídelním městem císaře Svaté říše římské. Brno. Pokud by padlo Brno, padla by nejspíš i říše.

4. května 1645 se švédské vojsko pod velením generála Torstenssona rozložilo u Brna. Podle všech zpráv bylo zřejmé, že posádka města je malá a město má slabé zásoby potravin i střeliva. Torstensson se proto nejprve rozhodl vyzvat velitele posádky, aby se dobrovolně vzdal. Brzy však zjistil, že veškeré vyjednávání je marné. Švédi tedy osadili všechny kláštery, kostely a budovy kolem Brna a zahájili dobývání.

Obléhání trvalo od 3. května 1645 až do 23. srpna 1645, kdy Švédové odtáhli. Obrovské nadšení, odvaha a hrdinství obránců města bylo tedy korunováno úspěchem…

 

Současnost…

Moravské Hvozdy jsou tradiční recesní víkend na téma dobývání Brna Švédy. První ročník se konal již v roce 1983, v letošním roce se uskuteční její 35. ročník.

Dosavadní skóre vítězství za 34 ročníků (bez chybějícího výsledku jednoho ročníku, přičemž jeden ročník vyhráli Turci) Morava – Švédsko 17 : 15 (fakticky) 16 : 16 (vezmeme-li v úvahu sporný 11. ročník, který byl neprávem přičten Švédům – i takové věci se v historii stávají)…